De Rijp met opgeheven hoofd uit beker

/, Wedstrijdverslagen/De Rijp met opgeheven hoofd uit beker

SV De Rijp is dinsdagavond uitgeschakeld voor de districtsbeker van de KNVB. AFC ’34 bleek een maatje te groot: 0-3. Vooraf werd een grotere uitslag verwacht tussen de nummer vijf van de Eerste Klasse A en de nummer vijf van de Derde Klasse B. De Rijp miste ook nog een aantal basisspelers. Menno Roelofsen, Valentijn Jonk, Luc van Aalderen en Remon Smit konden om uiteenlopende redenen niet van de partij zijn. Ook wat betreft de wissels moest trainer Peter van der Zwaan putten uit de selectie van het tweede elftal.
Het jeugdige De Rijp hield in de eerste helft lang stand tegen de ploeg uit Alkmaar. Pas in de laatste minuut voor rust kwam AFC op 0-1, nadat doelman Leon Commandeur bij het uitlopen finaal over de bal heen trapte. Tot dat moment hadden de Walvisvaarders heel compact gespeeld en eigenlijk niet zoveel kansen weggegeven. Bij de schaarse counters had Mike Poel echter twee keer kunnen scoren. Een keer schoot hij de bal naast, vrij voor de keeper, en eenmaal met een kopbal.
Leon maakte in de tweede helft zijn fout goed, met een paar katachtige reflexen. De Rijp kroop meer uit zijn schulp en kreeg weer wat mogelijkheden. Jip de Graaf had trouwens kort na de pauze al kunnen scoren, terwijl invaller Wesley Rollman een keer rakelings naast schoot. AFC kreeg zodoende meer ruimte en dat de ploeg nog tweemaal doel trof was geen schande.
Trainer Job Dragtsma uit de Kaasstad verbaasde zich erover dat De Rijp ook na de 0-3 nog bleef inzakken, maar daarmee werd juist een grote nederlaag voorkomen. Zijn ploeg had de grootste moeite om een bres in de Rijper vesting te schieten. Van der Zwaan kon achteraf dan ook best tevreden zijn. Voor een nieuwe, vervelende coronapauze van waarschijnlijk een maand of langer, had hij zijn ploeg nog een keer vol gas zien geven. Twee dagen na het duel in Bergen. ‘Er is gedisciplineerd gespeeld’, constateerde de oefenmeester. ‘We hadden ook moeten en kunnen scoren. Maar individuele foutjes worden door zo’n tegenstander natuurlijk afgestraft. Het verschil met de Derde Klasse, dat er toch had moeten zijn, was niettemin lang niet altijd zichtbaar. Zeker op conditioneel gebied niet.’
Door personele problemen kon hij op de valreep voor de nieuwe coronabreak ook enkele spelers uittesten. Van der Zwaan was vooral te spreken over het spel van Matthijs Mars in wie hij een toekomstige middenvelder voor het eerste elftal ziet. Helaas worden dergelijke talenten nu weer in hun ontwikkeling gestoord door een voetballoze periode die best weleens tot het nieuwe kalenderjaar kan duren. Van der Zwaan: ‘We mogen alleen trainen met viertallen. Dat schiet natuurlijk niet op. Ik ga de jongens wel huiswerk meegeven zodat we geen grote conditionele achterstand oplopen.’

Erik Oudshoorn.

2020-10-14T18:06:18+00:00woensdag 14 oktober 2020|Senioren, Wedstrijdverslagen|