Kerstboodschap van het bestuur

//Kerstboodschap van het bestuur

Het bestuur wenst alle vrienden en vriendinnen van SV De Rijp een vrolijke Kerst en een gezond, maar zeker ook voorspoediger 2021.

Net als in de rest van de samenleving hebben we met SV De Rijp een bizar en turbulent jaar achter de rug. Mede dankzij alle leden, vrijwilligers en sponsors konden we tot nog toe het hoofd boven water houden, maar dat de coronapandemie ook bij onze club haar sporen zal nalaten is evident. We kunnen niet overzien wat bijvoorbeeld de financiële gevolgen worden omdat het einde van alle beperkingen immers nog niet in zicht is. We missen natuurlijk vooral de wekelijkse kantine-inkomsten. Het bestuur gaat er echter van uit dat het voortbestaan van SV De Rijp ook in 2021, het jaar van zijn 89ste verjaardag, niet in gevaar komt.

We zijn de afgelopen weken dan ook alweer druk bezig geweest met voorbereidingen voor volgend seizoen, ooit zal er toch weer een keer gevoetbald worden in competitieverband. Zoals bekend kwam de KNVB begin november nog met een optimistisch ‘Plan B’ waarin werd voorzien dat de competities in het weekend van 16 en 17 januari zouden worden hervat. Daar kon na de toespraak van premier Mark Rutte op maandag 14 december definitief een streep doorheen.

Een hervatting op z’n vroegst in maart is nu realistischer, maar zelfs dáárvoor moet er nog heel wat gebeuren met het aantal besmettingen. De bond heeft zich niet uitgesproken over het jeugdvoetbal, voor de senioren bestaan er twee scenario’s: óf de eerste helft van het seizoen wordt afgemaakt, óf er komt een nieuwe, volledige competitie waarbij de poules door de helft worden gedeeld. Er zal uiteraard ook nog een kleine maand in acht moeten worden genomen om weer normaal te trainen en niet in groepjes van vier of twee. Na de persconferentie van Rutte en minister Hugo de Jonge op 12 januari horen we meer over de competitieplannen, heeft ‘Zeist’ beloofd.

Van der Zee
Alle boze columns en ludieke acties van KNVB-directeur Jan Dirk van der Zee ten spijt, ze hebben weinig of geen effect gehad. Het amateurvoetbal is in het spookjaar 2020 een van de grote slachtoffers geworden van de coronacrisis. Vooral omdat het zo massaal wordt beoefend. Al weegt het niet op tegen die duizenden zieke slachtoffers en mensen die financieel zwaar getroffen zijn. Maar wat vooral irriteert is het gebrek aan feiten waarmee wordt aangetoond dat een partijtje voetbal tot verdere verspreiding van besmettingen leidt. We moeten het hard afkloppen, maar bij SV De Rijp heeft de GGD nog geen enkel coronageval kunnen ontdekken. We houden ons ook strikt aan de protocollen. Van der Zee zegt dat er sowieso in het Nederlandse amateurvoetbal nauwelijks coronabesmettingen hebben plaatsgevonden.

Hoe het ook zij, we zullen ermee moeten dealen. We moesten de algemene ledenvergadering – staat nog voor februari gepland – het kerstmix-toernooi en de nieuwjaarsreceptie cancelen. Toch was er op en rondom de velden nog het een en ander te beleven. De jeugd trainde en speelde onderlinge partijtjes, de senioren trainden aangepast. Het bestuur wil alle vrijwilligers, trainers en sponsors die het afgelopen jaar met veel inventiviteit de club draaiende hebben gehouden, enorm bedanken. Dankzij hen rolde er toch nog regelmatig een bal op ons sportpark. Er is zelfs een footgolfcourse gecreëerd, waar veelvuldig van gebruik is gemaakt. Hét alternatief voor een partijtje of wedstrijd.

En natuurlijk hulde voor bijna het hele dorp in verband met de crowdfunding-actie, die zo’n vijfduizend euro heeft opgeleverd. Het geeft wel aan hoe sterk SV De Rijp in Graft-De Rijp en omgeving is verankerd. Hoe een klein dorp groot kan zijn. Het bestuur constateert verder verheugd dat er niet massaal om restitutie van contributie is gevraagd. Daarom is besloten twintig procent korting te geven op de eerste helft van dit seizoen.

Als we nog even terugkijken dan is er tussen de lockdowns door ook op sportief gebied nog best aardig gepresteerd. Het eerste elftal zou in het vorige, afgebroken seizoen nooit direct zijn gedegradeerd uit de Derde Klasse, de nacompetitie ontlopen was een ander verhaal geworden. Al moest er nog tegen veel ploegen uit het rechterrijtje worden gespeeld.

Veelbelovend
Vervolgens was de start in het huidige seizoen veelbelovend. Het eerste elftal staat na vier duels vijfde met zeven punten. Maar als er dit seizoen een nieuwe competitie komt, wat de voorkeur lijkt te hebben van de KNVB, dan is al die moeite voor niets geweest. Het tweede elftal werd zelfs gevraagd in de op een na hoogste afdeling uit te komen, de Reserve Eerste Klasse. En daarin heeft het team van Peter Koster en Casper Hogenes tot de onderbreking half oktober zeker geen slecht figuur geslagen. De JO-19 van Mart Nooij is zelfs koploper in de laatste stand.

In 2021 zal er misschien niet direct weer gevoetbald kunnen worden, organisatorisch gaan we wel met een aantal zaken aan de slag. Zo willen we eindelijk de oude kleedkamers grondig gaan renoveren. Er zijn wat subsidiemogelijkheden, maar de club zal financieel ook een aandeel moeten leveren en dat is in deze onzekere tijden toch wat moeilijk te plannen. Verder werkt een speciaal team aan een app waardoor het mogelijk wordt dat vrijwilligers zelf zaken als kantinediensten inroosteren. Een puntenstelsel moet duidelijk maken of aan de beoogde taken is voldaan.

En op sportief vlak zal de nieuwe technisch directeur, laten we hem zo maar even noemen, Martin Effting met een plan komen over de doorstroming van de JO-19-spelers. Kortom, er zit genoeg in de pen om uit te werken. Als de coronacrisis is verdreven zal SV De Rijp zijn veerkracht tonen.

2020-12-22T20:43:56+00:00dinsdag 22 december 2020|Geen categorie|