SV De Rijp start competitie met nederlaag

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp start competitie met nederlaag

Frustrerend was het wel, maar het eerste elftal van SV De Rijp had de nederlaag (0-1) in de eerste competitiewedstrijd van seizoen 2021/22  tegen Koedijk vooral aan zichzelf te wijten. Het missen van verschillende honderd procent kansen en het matig uitvoeren van de tactiek alsmede het slordige balverlies, lagen eraan ten grondslag.  Met name de afronding voor het doel zal de komende weken beter moeten om niet direct al stijf in de onderste regionen van de Derde Klasse B te belanden. Het team van Peter van der Zwaan zoekt graag de tegenaanval met een scherpe diepe bal, maar dan moet in de haast niet vergeten worden het net te vinden.

De Rijp trapte af zonder Menno Meijland (vakantie), Tim Deitmers en Menno Roelofsen (beiden geblesseerd). Met deze drie spelers waren in de voorbereiding, en zelfs vorig coranaseizoen al, nieuwe varianten uitgeprobeerd, dus zij werden wel gemist. Desondanks was de openingsfase voor de thuisclub die in Jos Timmer een goede sluitpost had als vervanger van de eveneens geblesseerde Leon Commandeur.

Maar toen de openingsgoal uitbleef trokken de Walvisvaarders zich steeds meer terug op eigen helft. Met name Tom Hofkamp kwam dat goed uit.  De nummer 10 van Koedijk, die net als Dusan Tadic bij Ajax als linksbuiten speelde,  liet zich terug zakken om vanaf de zijkant een aanval op te bouwen. Regelmatig bracht hij zo een ploeggenoot in stelling. Ondanks de aanwijzingen uit de dug-out anticipeerde de rechterkant van De Rijp daar onvoldoende op door bijvoorbeeld niet door te dekken.

Toch had ons vlaggenschip de beste kansen. Zoals bijvoorbeeld in de 22ste minuut toen Thom Rijser, die van de rechterflank naar de 10-positie was verhuisd, met een dieptepass Nick Visser bediende. De centrumspits had alle gelegenheid op het doel van Koedijk te schieten maar koos ervoor de bal breed te leggen op de aanstormende Jip de Graaf. Het leer schoot echter te ver door en weg kans.

Koedijk-trainer Willem Jan Kroon erkende achteraf dat zijn team in de eerste helft goed was weggekomen. ‘De Rijp had met 3-0 voor moeten staan in de rust.’  Het was echter Koedijk dat in de tweede helft op voorsprong kwam. De ploeg combineerde beter en vond in de 54ste minuut eindelijk een opening in de stugge defensie van De Rijp, waar Patrick Brouwer en Ricardo Stam een goed duo vormden.  Remco Reinhard tikte de bal na een corner en een scrimmage over de lijn. Kroon: ‘We hebben misschien een halve kans in de wedstrijd gehad en die ging erin. Gelukkig dat de scheidsrechter op de achterlijn stond en kon zien dat het geen buitenspel was, anders had hij de treffer op aanwijzing van de assistent afgekeurd. Wij vinden het altijd lastig voetballen tegen De Rijp. Het is moeilijk om een antwoord te hebben op die snelle counters. Meestal is hun pass op de aanvallers goed verzorgd.’
De Rijp had weinig aan deze complimenten. Het stond na afloop met lege handen, ondanks de kansen. Milko Laan, in de rust in de ploeg gekomen, kreeg een vrije schietkans en kopte een keer net over. Jip de Graaf stuitte ook op de doelman van Koedijk. In een wanhopig slotoffensief probeerde De Rijp in elk geval nog een punt uit het vuur te slepen. Ricardo trok naar voren en Patrick ging met de backs achterin een-op-een spelen.
Maar die strijdwijze was gedoemd te mislukken toen Nick in de negentigste minuut van scheidsrechter Has zijn tweede gele kaart kreeg. De eerste was eerder wegens praten, de tweede omdat hij een bal richting de arbiter gooide. Toen daar ook nog een opmerking bijkwam, vond Has het mooi geweest. Nick ontsnapte eigenlijk aan rood, maar de frustratie over al die mislukte aanvallen en de aanslagen op zijn benen zat diep.
Zondag is Limmen, dat verrassend Saenden versloeg (1-4), in Limmen de tweede tegenstander en zal er meer zelfbeheersing in spel en gedrag moeten komen om niet weer de boot in te gaan.

Erik Oudshoorn.

2021-09-27T16:04:46+00:00maandag 27 september 2021|Senioren, Wedstrijdverslagen|