SV De Rijp in zes minuten ten onder

/, Wedstrijdverslagen/SV De Rijp in zes minuten ten onder

Drie doelpunten in zes minuten tijdens de tweede helft van het uitduel met Bergen werden SV De Rijp zondag fataal. Daarmee was de tweede nederlaag (na 0-1 tegen Koedijk, nu 3-0) in deze competitie voor de manschappen van trainer Peter van der Zwaan een feit. De Rijp heeft nog geen punten en ook geen doelpunten op zijn conto.

De teleurstelling was achteraf groot. Afgezien van die fase tussen de 50ste en 56ste minuut kwam De Rijp geen moment tot goed voetbal. Er werd kolossaal veel balverlies geleden en nauwelijks druk gezet op de tegenstander. Met name op het middenveld speelde een aantal rood-witten ver onder hun niveau. De Walvisvaarders voetbalden zonder een greintje vertrouwen.

Achteraf mopperde Van der Zwaan dat hij zijn team niet herkende in het slordige spel ‘want op de training zie je wel goede passes en combinaties’. Zonder de geschorste Nick Visser stond het van tevoren vast dat er in de frontlinie een belangrijke aanspeelpunt ontbrak. Maar Jip de Graaf en Milko Laan waren in de eerste helft toch dicht bij een doelpunt. Jip zag zijn treffer worden afgekeurd vanwege buitenspel, nadat de grensrechter van Bergen daarvoor had gevlagd.

De Rijp kreeg desondanks wel een vrije trap mee, maar dat kwam omdat arbiter Speerstra eerder de voordeelregel had toegepast. Kort voor de pauze had Milko een grote scoringskans maar zijn harde schot werd gekeerd door de jonge doelman Jop van Vlaanderen.

In de rust trachtte Van der Zwaan met een ingreep voorin meer stootkracht te bewerkstelligen door centrale verdediger Ricardo Stam in de spits te posteren. Dat pakte verkeerd uit. Ricardo kreeg nauwelijks goed aangespeelde ballen, terwijl hij achterin node werd gemist. In de vijftigste minuut soleerde de razendsnelle Djara Grootenhuis via de rechtervleugel naar de achterlijn vanwaar hij Stijn Vrasdonk aanspeelde die 1-0 kon binnentikken. Vier minuten later was het Grootenhuis zelf die de marge voor Bergen vergrootte en Vrasdonk maakte er in de 56ste minuut dankzij een van richting veranderd schot 3-0 van.

Na deze opleving nam Bergen weer gas terug. Maar bij De Rijp bleef slordigheid de boventoon voeren en daardoor veranderde er niets aan de stand. Bijzonder voor een elftal waarvan de sterkhouders al zolang samenspelen. Bergen-trainer Lennart Loorbach verbaasde zich erover dat de Rijpers bij 3-0 een uitgebluste indruk maakten. En huisjournalist Peter Staadegaard schreef op de website van Bergen nogal cynisch: ‘De gestegen gasprijzen belette De Rijp blijkbaar om eens wat extra gas te geven. Bekend was dat De Rijp graag het initiatief aan de tegenstander laat. Bij een achterstand is het verlaten van de comfortzone dan ook een hele opgave.’

Vorig jaar boekte De Rijp nog een 1-3 zege op Sportpark De Kiefthoek en werd er enorm efficiënt met de kansen omgesprongen. Zondag komt Hercules Zaandam op bezoek aan de Jan Ploegerlaan. Er gingen in Bergen stemmen op om voor een bijgesteld tactisch concept te kiezen, maar dat zal tegen deze kampioenskandidaat waarschijnlijk noodgedwongen niet uitvoerbaar zijn. Wellicht dat er los van het resultaat in elk geval wat vertrouwen getankt kan worden, want dat is hard nodig om niet verder in het moeras van de Derde Klasse B weg te zakken.

Erik Oudshoorn.

2021-10-11T17:56:38+00:00maandag 11 oktober 2021|Senioren, Wedstrijdverslagen|