Met gemengde gevoelens stapte SV De Rijp zondag van het veld. Vooraf zou iedere Walvisvaarder getekend hebben voor een gelijkspel tegen koploper Hercules Zaandam. Zeker na de twee nederlagen tegen Koedijk en Bergen in de eerste wedstrijden, waarin bovendien geen enkele treffer werd gemaakt. Maar achteraf overheerste het besef dat de overwinning voor het grijpen had gelegen. De realiteit was echter dat De Rijp zich tevreden moest stellen met een 2-2 gelijkspel. En dat bezorgde trainer Peter van der Zwaan toch een enigszins teleurstellend gevoel.

Aan de andere kant kon de oefenmeester met voldoening constateren dat er een duidelijke verbetering zichtbaar was ten opzichte van een week eerder in Bergen. De meeste spelers etaleerden een enorme vechtlust en er werd iets minder balverlies geleden. Het was ook belangrijk dat Nick Visser na zijn schorsing weer is teruggekeerd in het team, al ontbeert hij nog scherpte.  Achterin speelde Ricardo Stam door de blessures van Beau van Leeuwen en Menno Roelofsen noodgedwongen rechtsback en had Mike Koster zijn plek ingenomen in het centrum van de verdediging.

In de eerste helft speelde De Rijp met één diepe spits (Nick dus) en Thom Rijser of Menno Meijland daar afwisselend kort achter.  Een strijdwijze die weinig stootkracht opleverde. Toch kwam De Rijp op voorsprong. Een scherp voorgegeven vrije trap van Menno vanaf links werd door Valentijn Jonk bij de tweede paal binnengetikt. Aan de andere kant had Hercules het moeilijk om door de hechte defensie van de rood-witten heen te dringen. Pas kort voor rust volgde de gelijkmaker nadat Thom nog een keer op doel had geschoten.

Al na vijf minuten in de tweede helft kwam De Rijp weer op voorsprong. Na een goed aangesneden voorzet van Valentijn volgde een inzet van Thom die de doelman van Hercules niet klemvast kreeg, waarna Menno de 2-1 aantekende. Maar de vreugde om die goal was van korte duur, want weer vijf minuten later kwam Hercules opnieuw langszij.

In de dug-out werd besloten voor de winst te gaan. Milko Laan kwam in de ploeg als tweede, echte spits en dat bracht nieuwe elan in de ploeg. Natuurlijk had Hercules ook verschillende mogelijkheden om de wedstrijd te beslissen, maar De Rijp kreeg in het laatste half uur vier honderd procent kansen waarvan er minstens een of twee verzilverd hadden moeten worden.

In de 64ste minuut zag Menno van dichtbij een schot gekeerd door de goalie van de Zaankanters. In de 72ste minuut stuitte Nick oog-in-oog met dezelfde doelman. In de negentigste minuut speelde invaller Jip de Graaf zich netjes vrij op de rand van het strafschopgebied, maar schoot vervolgens over. En de uitsmijter kwam van Milko in de 96ste minuut. Dankzij zijn snelheid en door de bal goed af te schermen kwam hij ook vrij voor de doelman, die opnieuw een nederlaag voorkwam. Milko nam daarbij de bal in een flits met de hand mee, maar arbiter Groot verklaarde achteraf dat niet te hebben gezien en had een treffer ongetwijfeld goedgekeurd.

Hoe het ook zij, de tweede helft was voor De Rijp en de sterke eindfase maakte duidelijk dat het met de conditie wel goed zit. Sommige spelers kropen ook enigszins uit het dal waar ze de afgelopen weken in vertoefden. Zoals Valentijn die goed was voor een goal en een assist, maar ook nadat Luc van Aalderen was uitgevallen als linkback goed optrad. Menno revancheerde zich eveneens van het fletse spel in Bergen met een goal en een assist. Ook Thom had een grotere inbreng. Er waren op het middenveld dan ook wat meer goede combinaties te zien. Dat geeft hoop voor uitduel op de natuurgrasmat van Meervogels, aanstaande zondag. Met een overwinning is De Rijp verlost van de voorlaatste plaats en kan de opmars naar een veilige plek worden ingezet.

Erik Oudshoorn.