De revival bleef uit. In Akersloot leed SV De Rijp zijn derde nederlaag van het seizoen. Meervogels bleek te sterk: 3-1.

Vooral de manier waarop het verlies tot stand kwam baarde zorg. En verder begint de ziekenboeg, die toch al vol was, steeds meer uit te puilen. Zondag ontbraken bijvoorbeeld Leon Commandeur, Luc van Aalderen, Menno Roelofsen en Beau van Leeuwen. Tim Deitmers deed wedstrijdritme op in het tweede. Bij de warming-up haakte Patrick Brouwer af en tijdens de wedstrijd raakte Ricardo Stam geblesseerd.

De laatste meldde zich maandagochtend om acht uur met een pijnlijke lies bij fysiotherapeut Jordi van Zelst. Het ziet er niet naar uit dat Ricardo zondag van de partij kan zijn tegen Egmondia. En zo raakte trainer Peter van der Zwaan zijn complete verdediging kwijt, inclusief eventuele vervangers.

Het gelegenheidscentrum Mike Koster-Jurjen Cramer deed wat het kon, maar bezweek in de tweede helft onder de druk. En die ontstond door het enorm slordige, vaak onnodig paniekerige spel waarbij ontstellend veel balverlies werd geleden. En dat begon veelal bij de opbouw van achteruit. Ballen werden lukraak naar voren geschoten of al meteen ingeleverd. Nummer tien Menno Meijland zag zich genoodzaakt om achterin de bal op te halen en werd vervolgens achter de spitsen Nick Visser en Milko Laan node gemist.

Na een redelijk goed begin, verloren de Walvisvaarders het initiatief maar kwamen in de eerste helft geheel tegen de verhouding in toch op voorsprong. Thom Rijser speelde Milko aan, die eigenlijk verzuimde snel af te drukken. Nadat de keeper van Meervogels een inzet keerde ‘tikte’ invaller Jip de Graaf de bal in het doel. In de tweede helft zette de thuisploeg een tandje bij. Het viel Van der Zwaan op dat zijn elftal minder stevig de fysieke duels aanging. De spelers van Meervogels liepen dan wel wat gele kaarten op, het waren vaak nuttige overtredingen die de Rijpers volledig uit hun evenwicht brachten. Het veldoverwicht leverde Meervogels halverwege de tweede helft drie goals op. Twee keer voorkwam de paal een grotere nederlaag.

De komende weken zal het vertrouwen moeten terugkeren. De beste remedie daarvoor is een goed resultaat. Maar dat kan alleen als de opbouw zorgvuldiger wordt. De Rijp blijft voorlaatste in de Derde Klasse B. De situatie is echter beslist niet hopeloos. Hollandia T heeft slechts twee, WSV ’30 en Meervogels hebben maar drie punten meer. En verder is het toch ook een bemoedigend gegeven dat het ene punt van dit seizoen werd behaald tegen Hercules Zaandam dat zondag Koedijk met 5-1 versloeg. De wedstrijd tegen de sterke koploper had De Rijp ook kunnen winnen, gezien de kansen die om zeep werden geholpen. De krachtsverschillen bij de drie nederlagen zijn nooit heel groot geweest. Maar het gehandicapte De Rijp lijkt momenteel vooral tegen zichzelf te spelen.

Erik Oudshoorn.