Het  was nota bene een invaller die SV De Rijp 1 zondag over het dode punt heen hielp. Milko Laan was in de stromende regen man of the match tegen Egmondia. Met drie goals had de ontketende centrumspits een belangrijk aandeel in de 6-3 overwinning, de eerste zege van dit seizoen. Hij kon zich achteraf niet herinneren ooit een hattrick te hebben gemaakt.

Het is vaak alles of niets met Milko. Zondag was het alles. Trainer Peter van der Zwaan was een week eerder in het duel met Meervogels niet zo tevreden over de jonge speler geweest en liet hem op de bank beginnen ten faveure van Tim Deitmers. Laatstgenoemde moest helaas na ruim een half uur naar de kant met een hamstringblessure. Het zit de blessuregevoelige Tim niet mee.

Maar voor Milko was het bij zijn eerste balcontact meteen raak. Een uitstekende voorzet van de opgekomen rechtsback Jurjen Cramer kopte hij perfect in.  En nog geen twee minuten later rondde hij een pass van Robbert Waal door het midden uitstekend af.

Milko is door zijn snelheid moeilijk af te stoppen. In de een-tegen-een-situaties met keepers gaat het nog weleens mis. Heeft hij te veel tijd nodig of komt er een onzuiver schot in plaats van een passeerbeweging. En verder vindt de technische staf dat Laan te vaak de luwte van de zijkant opzoekt, terwijl hij juist in het centrum moet penetreren.

Maar zondag maakte zijn scoringslust veel goed. In de rust had Egmondia de mouwen nog eens extra opgestroopt en was bij een 3-0 achterstand absoluut van plan te redden wat er nog te redden viel. Er volgde al snel een tegengoal, maar Milko maakte zes minuten later beheerst 4-1. Een minuut later had hij ook nog zijn vierde goal op de schoen, maar vrij voor de keeper ging zijn inzet naast. Je zal altijd zien dat de tegenstander dan scoort, hetgeen ook gebeurde: 4-2. Robbert Waal bezorgde de Walvisvaarders weer een veilige marge met 5-2. Nog gaf Egmondia zich niet gewonnen. Invaller Jip de Graaf maakte echter aan alle onzekerheid een einde met een mooie schuiver vanaf de rand zestien meter: 6-3.

Het doelpunt van de dag en misschien ook wel van het jaar kwam echter van de schoen van Thom Rijser. Op een cruciaal moment, in de 46ste minuut voor de pauze, trapte hij de bal niet ver van de rechter zijlijn in een keer in de linker kruising. Een goal om in te lijsten. Wie hem toevallig heeft gefilmd, mag dat opsturen naar de webredactie@svderijp.nl Dan doen we er wat moois mee.

Van der Zwaan was achteraf niet alleen tevreden over die 3-0, maar ook over de inzet van Thom die zich van zijn beste kant liet in deze wedstrijd.  De SV De Rijp-trainer: ‘We waren zeer efficiënt vandaag. Bij vlagen heb ik goede aanvallen gezien. Maar de beleving en scherpte was het belangrijkste.’

In de defensie zorgde Remon Smit voor meer rust, terwijl door de eenvoud waarmee hij speelde ook de opbouw beter was verzorgd dan in Akersloot een week eerder. Remon en Mike Koster werken beiden bij de Cono en hebben van zaterdag op zondag vaak nachtdienst tot zes uur. Toch staan ze enkele uren later op het veld om de kleuren van SV De Rijp te verdedigen.

Het team van Van der Zwaan is Hollandia T gepasseerd op de ranglijst. Zondag volgt echter de moeilijke uitwedstrijd tegen Sporting Krommenie. En de zorgen van Van der Zwaan over de uitpuilende ziekenboeg zijn eerder toe- dan afgenomen.  Dragende spelers als Ricardo Stam en Nick Visser lijken nog weken uit de roulatie. Afgelopen zondag viel tegen Egmondia dus ook Tim Deitmers voor langere tijd uit. Het echte SV De Rijp 1 heeft dit seizoen nog niemand gezien. Ondanks de mooie triomf op Egmondia.

Erik Oudshoorn.