Tot de 68ste minuut was er in Limmen zondag geen enkele reden om aan te nemen dat SV de Rijp de grootste nederlaag in twee jaar zou lijden. Goed, de thuisclub had tot dat moment meer balbezit gehad, maar dat past ook een beetje in de strategie van de Walvisvaarders. In de tweede helft kwamen de Rijpers steeds meer aan voetballen toe en had Menno Meijland uit een voorzet van Valentijn Jonk zelfs de score kunnen openen met een kopbal, die echter te zacht was om de doelman van Limmen te verschalken.

Maar toen kwam het moment dat de teruggekeerde doelman Leon Commandeur zich verkeek op een afstandsschot dat met een stuiter in het net vloog. Vijf minuten later kon hij nog fraai redding brengen, maar tegen de kopbal in de 74ste minuut van dichtbij was hij niet bestand.  Vervolgens knapte er wat bij SV De Rijp. Binnen vier minuten vlogen er nog twee goals in. Totaal vier tegendoelpunten in tien minuten.  Uiteindelijk stopte de teller bij 5-0 voor Limmen, dat na afloop in een hoekje het publiek bedankte dat achter de afrastering het schouwspel had gevolgd.  Ook in seizoen 2019/20  leed SV De Rijp een grote nederlaag tegen deze ploeg met dezelfde marge, toen werd het aan de Jan Ploegerlaan 1-6.

Het excuus van blessures telde dit keer een stuk minder.  Onder anderen Nick Visser ontbrak nog steeds en ook Milko Laan meldde zich bij de ziekenboeg nadat hij donderdagavond op de training geblesseerd was geraakt. Maar daar stond tegenover dat Menno Meijland en Ricardo Stam weer van de partij waren. En Limmen ook een groot aantal eerste elftalspelers miste, zelfs in de wedstrijd nog een paar zag uitvallen. De club staat er gewoon in de breedte beter voor dan De Rijp.

Het is nu uithuilen en opnieuw beginnen voor het team van trainer Peter van der Zwaan.  Er wachten in de eerste seizoenshelft nog vier tegenstanders uit het rechterrijtje waartegen punten zijn te verdienen. Om te beginnen zondag op eigen veld Vrone.  Verder komen er steeds meer spelers terug van een blessure.  Ricardo stond tegen Limmen noodgedwongen in de spits met middenvelder Thom Rijser. Feitelijk is hij een beoogde verdediger. Menno en Leon konden weer wat wedstrijdritme opdoen. Het is toch een wonder dat Leon zo snel is hersteld van een gebroken vinger. Afgezien van de openingstreffer voorkwam hij ook verschillende keren een doelpunt van Limmen. Zoals in de slotfase, anders was het nog 6-0 geworden.

Mentaal heeft De Rijp natuurlijk wel een dreun gekregen in deze inhaalwedstrijd. Daar zal Van der Zwaan deze week vooral aan moeten werken. Maar enig houvast biedt misschien de tegeltjeswijsheid van Johan Cruijff: of je nu met 1-0 of 7-0 verliest, het blijven nul punten.

Erik Oudshoorn.