Redelijk goed spelen en toch verliezen. Het overkwam SV De Rijp zondag tegen Vrone. Grote delen van de wedstrijd was het team van trainer Peter van der Zwaan de bovenliggende partij, maar aan het einde van het duel stond er 3-5 op het scorebord voor de ploeg uit Sint Pancras. ‘We gaan een nieuwe tactiek toepassen’, zei Van der Zwaan voor het duel. Er was de hele week op getraind. En dat kon je met name in de eerste helft ook wel goed te zien. De Walvisvaarders speelden toen met geweldig veel scherpte misschien wel hun beste spel van dit seizoen. Maar de beloning bleef uit.

In eerste instantie door een onachtzaamheid kort na de aftrap. Al na dertig seconden kwam Vrone op voorsprong. En een dubieuze beslissing van arbiter Puts (‘dit was niet mijn beste wedstrijd’) benutte Vrone om 0-2 te maken. Een onbedoelde verre trap op Leon Commandeur beoordeelde de jonge leidsman als een terugspeelbal die de keeper in zijn handen pakte. Bij de vrije schop stond er een rommelige muur waarvan Vrone profiteerde (0-2).

Maar in de eerste helft zette De Rijp druk op de helft van de tegenstander en werden vele duels gewonnen. Twee corners brachten de ploeg weer naast Vrone. Twee keer kopte Menno Meijland, een van de kleinsten van het veld, de bal perfect in. De eerste keer achterwaarts, de tweede keer snoeihard in de baan van het schot: 2-2.

In de 45ste minuut dook Thom Rijser alleen op voor de doelman van Vrone. Geheel volgens zijn stijl wilde hij de bal stiften, daar waar hij beter met een lage schuiver had kunnen scoren. Het technische hoogstandje mislukte, de bal vloog over het lege doel. In de extra tijd sloeg Vrone wel toe aan de andere kant: 2-3.  Het team van ex-De Rijp-speler en ex-voorzitter van de technische commissie Jos Karel was nauwelijks aan aanvallen toegekomen, maar wel met drie kansen heel efficiënt omgesprongen.

Na rust had De Rijp meer moeite om hoog druk te zetten, zoals dat tegenwoordig heet. Robbert Waal miste een kans op de gelijkmaker na een goede dribbel van Valentijn Jonk.  Vrone bleef genadeloos. Uit een vrije trap werd het 2-4 en elf minuten ook nog 2-5. Na een actie van invaller Milko Laan verkleinde Thom de marge tot 3-5. De Rijp bleef aandringen, kreeg ook nog kansen, maar scoorde niet meer.

Dankzij de verrassende overwinning van Hollandia T bij Egmondia (1-5) staat ons vlaggenschip nu op de voorlaatste plek in de Derde Klasse B. Van der Zwaan verwacht de komende week weer wat spelers terug uit de ziekenboeg. Dat biedt perspectieven. Er staat echter een nieuwe blessure van Patrick Brouwer tegenover. Ook hij is op het verouderde kunstgras geblesseerd geraakt aan zijn lies. De gifbeker is kennelijk nog niet leeg.

Erik Oudshoorn.