“Met beide beentjes weer op de grond”

Je hoort het niet vaak, een ouder die zegt:  “Wat geweldig voor ze!”, over het team van haar zoon of dochter die net met 3-8 verloren had. En toch was het een uitspraak van één van de ouders die niet eens opvallend of laten we zeggen “negatief” ontvangen werd. Ook ik als coach van dit geweldige team kon leven met de nederlaag.

Ik heb het over JO8-1. Een groepje vrienden dat al vanaf de kabouters op 4 of 5 jarige leeftijd met elkaar aan het voetballen is. Een team dat op hun jonge leeftijd al aardig van elkaar weten wat er van hun verwacht wordt in het veld. Een team waarbij iedereen ongeveer een vaste plek heeft in het veld. Een team dat elke week traint en elke week wat leert om op zaterdag weer verbetering te laten zien. Zo ook afgelopen zaterdag.

Vanaf de eerste competitiewedstrijd was er plezier en werd er gelachen want er werd gewonnen. Iedereen speelde goed, niemand was schuldig aan een foutje en zelfs de penaltiereeks werd gewonnen door simpelweg de ballen in de hoeken te schieten. Even later een wedstrijd tegen de grote jongens van de Beemster waarbij een schitterend gelijkspel in de blessuretijd op het scorebord werd gezet. Een kopbal van Dex in de diepte werd door Nathan in 1 keer in het doel geschoten. Het werd gevierd alsof de jongens Wereldkampioen werden, maar geef toe…Ze hadden als team nog niet verloren!!!

Na een aantal wedstrijden met dubbele cijfers gewonnen te hebben werd er afgelopen zaterdag afgetrapt tegen een betere tegenstander. JO8-1 is een klasse hoger gezet. Of anders gezegd: Nog steeds dezelfde klasse, maar dan een andere fase. Ik als coach had ook geen idee wat het verschil zou gaan zijn. Fanatiek als dit team elke week is, begonnen we aan een korte bespreking in de kleedkamer. De opstelling kwam op het bord en de verschillende aanvallen werden doorgenomen. De ene speler had een nog beter idee dan de andere. Uiteraard geweldig om te horen en zien wat er allemaal in die kopjes om gaat! Wij begonnen met de warming-up. Ruim op tijd. JO8-1 was al lekker warm gedraaid en stonden klaar om te beginnen. Nog 5 minuten en nog geen tegenstander. Doen die geen warming-up? Hoeven die niet in te schieten? Dan zal het wel een makkie worden? …toch?

De wedstrijd begon en binnen een paar minuten stonden de talenten van SV De Rijp al met 0-2 achter. Poe poeh dat ging snel! Niet meer rustig een uitbal neerleggen en inpassen….Nee, bal pakken en indribbelen. Dat was deze vriendengroep niet gewend. Het is dus wel degelijk een niveau hoger. Ik en Denis Keetman als coaches konden hiervan genieten. Eindelijk eens een tegenstander waar wij op heb gewacht. Wij waren wel eens benieuwd hoe de mannen zouden omgaan met wat tegenslagen.

Het tempo ging omhoog. De jongens van JO8-1 moesten sneller gaan rondspelen en ook nog eens meer naar hun maatjes. Ze merkte al snel dat om je heen kijken en de bal zomaar een knal geven niet ging werken. De Time-outs waren vandaag erg belangrijk. Normaliter werden de time-outs gebruikt voor het uitdelen van complimenten, maar dit keer werd de 1e time-out gebruikt om iedereen eraan te laten herinneren waar ze in het veld moesten staan en de 2e time-out was er om het team tot de orde te roepen. Bij een tegendoelpunt werd een schuldige aangewezen. Hey! Dat was nog geen een keer gebeurd! Er werd uitgelegd dat het nooit aan één iemand ligt als er een tegendoelpunt valt, maar dat het altijd gebeurd door het team!

Uiteindelijk werd de wedstrijd met 3-8 verloren. Maar ik, en dan spreek ik ook voor Denis, kan vertellen dat dit de meest leerzame wedstrijd tot nu toe was. De talenten van JO8-1 moesten sneller passen, beter kijken, meer nadenken, harder rennen en meer functioneren als team. Daarnaast hebben ze geleerd om te gaan met tegenslagen en het niet onderschatten van de tegenstander.

En naast dat evengoed veel plezier hebben.

Ze stonden met beide beentjes weer op de grond. Wij, Denis en ik, zijn supertrots op deze groep en kunnen eigenlijk nog maar één ding zeggen over afgelopen zaterdag: “Wat geweldig voor ze!”

Jos Schrama en Denis Keetman

Coaches/trainers JO8-1