Op de valreep van een nieuwe voetbal-lockdown rekende SV De Rijp af met een directe concurrent in het rechterrrijtje van de Derde Klasse B. Grote man in het duel met WSV ’30 was Thom Rijser die met een hattrick een levensgroot aandeel had in de 0-4 zege.

De middenvelder van origine is misschien wel de meest technische speler van De Rijp. Hij wordt nog weleens verweten een beweginkje te veel te maken en zijn acties dus te ver door te voeren. Het laat onverlet dat hij zich dit seizoen met passes en voorzetten regelmatig heeft onderscheiden. Thom scoorde zelf bovendien al zes keer in negen wedstrijden en maakte tegen Egmondia vooralsnog het Doelpunt van het Jaar door à la Zlatan Ibrahimovic de bal vanaf de zijkant van het veld in de verre kruising te krullen.

Blessureleed
In het ideale basisteam, dat in de huidige competitie door blessureleed nog geen enkele keer compleet in de wei heeft gestaan, werd voor Thom een plek aan de rechterkant op het middenveld in een 4-4-2 systeem toebedacht, zodat hij met zijn linkerbeen naar binnen kon kruisen. Daarvoor zou er in zijn rug ruimte ontstaan voor de opkomende back Menno Roelofsen, maar die vertoefde de afgelopen maanden louter in de lappenmand. Terwijl ook veel andere sterkhouders in het team van Peter van der Zwaan geblesseerd raakten, bleef Thom fit. Net als Valentijn Jonk en Bas Koster kwam hij tot nog toe alle 810 minuten in actie. Dat is veel meer dan bijvoorbeeld een goede vierde, Menno Meijland (595).

Qua trainingsopkomst zijn Valentijn Jonk en Milko Laan koplopers geweest (heel knap beiden 100 procent!), gevolgd door Rody Gast, Vince Pasteuning (beiden 96,9), Jip de Graaf, Robbert Waal, Jos Timmer, Thom Rijser (alle vier 93,8), Bas Koster (90,6), Pascal Oudejans en Rick Waal (beiden 87,5).

Uiteraard worden deze statistieken beïnvloed door blessures. Hierdoor kwam het ook dat Thom verschillende duels noodgedwongen in de spits moest spelen als vervanger van Nick Visser. Dat was voor hem weer een nieuwe positie nadat hij al vaak ook als linkshalf en op tien heeft geacteerd.

De laatste weken ging het werk van centrumspits Thom steeds beter af.  Als er al aanmerkingen waren op zijn rendement, heeft hij dat zondag in een keer gelogenstraft. Op het fraaie complex van WSV ’30 opende Thom in de negentiende minuut de score. Van der Zwaan had zijn team weer met de vertrouwde afwachtende tactiek het veld in gestuurd. Daardoor mocht WSV een veldoverwicht ontwikkelen, zonder kansen te creëren. De defensie van De Rijp, met in het centrum dit keer Luc van Aalderen en Valentijn Jonk, vormde immers een hecht blok.

Hersenschudding
Voor de 0-1 van Thom deed zich een vervelend incident voor. Robbert Waal kwam in botsing met WSV-doelman Albert-Jan de Vries en bleef enige tijd roerloos liggen. Het was aan adequaat optreden van verzorger Frans Schoute, Bas Koster, Luc van Aalderen en, niet in de laatste plaats WSV-speler Stijn Besselink, een arts in opleiding, te danken dat erger werd voorkomen. Robbert kwam gelukkig weer bij kennis en kon even later zelf de ambulance inlopen. In het ziekenhuis werd een hersenschudding geconstateerd. De keeper van WSV kreeg geel en De Rijp een vrije trap. Die werd door Thom onberispelijk ingeschoten.

De Rijp was geschrokken, maar raakte tijdens de wedstrijd niet van slag door het voorval. In  was de hattrick compleet. Nick Visser, als invaller teruggekeerd van een langdurige blessure, voegde er een vierde treffer aan toe.
Er stonden nog twee wedstrijden voor de winterstop op het programma, tegen Hollandia Tuitjehorn (thuis) en Saenden (uit). Nieuwe coronamaatregelen gooien echter roet in het eten.

In het Noordhollands Dagblad uitte Van der Zwaan zijn zorgen over het feit dat er teams zijn die coronagevallen als argument gebruiken om wedstrijden af te gelasten, terwijl het in werkelijkheid om blessures en schorsingen gaat. Als De Rijp dat had gedaan zouden de Walvisvaarders in de eerste seizoenshelft geen wedstrijd hebben gespeeld. Maar de rood-witten kwamen gehavend en wel toch negen duels in actie.

Na de winterstop kan Van der Zwaan hopelijk over een fitte selectie beschikken die klaar is voor een inhaalrace. Als het tenminste weer mag van het OMT.

Erik Oudshoorn.