Met twee competitiewedstrijden te gaan staat SV De Rijp 1 nog altijd op een nacompetitieplek voor degradatie uit de Derde Klasse B. Net als een week eerder tegen Koedijk werd zondag met 4-0 verloren, nu van WSV ’30 waartegen in het uitduel kort voor de coronastop met dezelfde cijfers was gewonnen. Er is cijfermatig nog een minieme kans om de beslissingswedstrijd tegen een periodekampioen uit de Vierde Klasse A te ontlopen. Maar dan zal er zondag in het uitduel met Hollandia T. en  een week later thuis tegen het sterke Limmen in ieder geval gewonnen moeten worden. En anders rest op 19 juni een alles-of-niets-wedstrijd.

Zoals zo vaker dit seizoen was ook de nederlaag tegen WSV ’30 te voorkomen geweest. Maar het zit niet mee, sommige spelers zijn allerminst wedstrijdfit en Ricardo Stam, Leon Commandeur, Bas Koster en Menno Roelofsen waren door blessures helemaal niet inzetbaar. Tel daarbij op een kwalitatief te smalle selectie voor de Derde Klasse, veel eerdere kwetsuren en een zwaar programma. Het is allemaal te verklaren en volgend seizoen staan we er met een aantal versterkingen beter voor, maar het is nu met geen mogelijkheid te voorspellen in welke klasse dat zal zijn.

Verder breekt vooral het gebrek aan rendement de ploeg op. Ook tegen WSV. Zeker vijf honderd procent-kansen hadden doelpunten moeten opleveren. Al in de vijfde minuut schoot Milko Laan vrij voor het doel de bal naast. Dat was met zijn linkerbeen in plaats van zijn sterkere rechter. Zo’n tien minuten later trapte Jip de Graaf over de bal voor het doel. En na een fantastische actie van Milko, die drie, vier tegenstanders passeerde, hoefde Jip de bal maar recht in het net te koppen. Hij koos echter voor een hoek en dat ging fout. Kort voor rust kopte ook Nick Visser verkeerd op doel.

WSV had meer geluk. Toen doelman Jos Timmer in de 33ste minuut de bal liet glippen was uitgerekend Arnout van Oers, een aanvaller van WSV die volgend seizoen de gelederen van De Rijp komt versterken, verantwoordelijk voor de 0-1. Dat viel nog te overzien, maar het werd in de eerste helft in de 43ste minuut ook 0-2. Daar ging een discutabele vrije trap aan vooraf. Matthijs Mars zou aan de linkerkant een overtreding hebben begaan. Volgens de technische staf van De Rijp was hiervan geen sprake en speelde hij de bal. Toen arbiter Moustaadil hiermee na afloop werd geconfronteerd ontstak hij in woede en vertrok onmiddellijk, de deur hard achter zich dicht slaand. De leidsman wenste daarover niet in discussie te gaan. Nu was het wel zo, dat bij de tweede paal een speler van WSV helemaal vrij stond om te scoren, dus dat had De Rijp weer wel aan zichzelf te wijten.

In de tweede helft zetten de Walvisvaarders een tandje bij. Zonder Menno Meijland overigens, die geblesseerd in de kleedkamer was achtergebleven. WSV werd teruggedrukt op eigen helft, maar het scorend vermogen bleef ondermaats. Jip trapte in de 23ste minuut de bal over het doel na een actie van Thom Rijser die door hard werken – toch het enige wat je kan doen om je vorm terug te krijgen – iets beter uit de verf kwam dan de afgelopen weken. WSV hield stand, werkte zich onder de druk vandaan en wist zelfs nog twee keer te scoren.

Op het natuurgras van Hollandia zal zondag een goed plan en wat geluk nodig zijn om de broodnodige zevende overwinning van het seizoen te boeken. Of wordt Tuitjehorn het Waterloo van SV De Rijp?

Erik Oudshoorn