Na een seizoen met veel tegenspoed sloot SV De Rijp 1 het reguliere competitieprogramma van 2021/22 in stijl af: met veel blessures, een rode kaart én een nederlaag. Aangezien Egmondia verrassend een punt pakte tegen Koedijk (1-1), is niet Geel Zwart maar VV Succes op 19 juni de tegenstander in de nacompetitie. En die ploeg is volgens trainer Peter van der Zwaan van het kaliber Zeevogels, een opponent waarvan de Walvisvaarders zelden konden winnen.

De Rijp kan dan ook zijn borst nat maken voor de allesbeslissende wedstrijd van het seizoen. Succes uit Hyppolitushoef eindigde als nummer 2 in de Vierde Klasse A, zeven punten achter kampioen Flevo. De ploeg van de vertrekkende trainer Wouter Rood viel vooral in het begin van het seizoen op door grote overwinningen; zoals 10-0 tegen Sint Boys, 12-0 tegen VZV en 5-0 tegen Geel Zwart. De competitie werd afgesloten met een klinkende 5-0 zege op SV De Koog. Aan de andere kant wist nummer laatst VZV recent vier keer tegen Succes te scoren: 4-5.

Trainer Rood kondigde tot verrassing van velen in de Kop van Noord-Holland al in november zijn vertrek aan. Hij zei toen ‘een fantastische groep achter te laten die gemakkelijk in de Derde Klasse meekan’. De oefenmeester uit Wognum kan derhalve met promotie afscheid nemen van Succes. Komend seizoen is Rood trainer van Spartanen. Hij wordt bij Succes opgevolgd door Larbi Loukou uit Koog aan de Zaan die opstapt bij VVS ‘46.

SV De Rijp zal de mouwen moeten opstropen om de ook vertrekkende trainer Peter van der Zwaan na acht jaar een mooi afscheid te gunnen. Tegen Limmen was zijn ploeg gebrand op een goed resultaat, maar het zat weer eens tegen. Op voorhand miste Van der Zwaan weer een batterij spelers: Menno Roelofsen, Luc van Aalderen, Thom Rijser en Ricardo Stam waren geblesseerd, Patrick Brouwer was geschorst en Menno Meijland net vader geworden.

Dat was allemaal nog niet zo’n ramp als Milko Laan rond de 35ste minuut niet tegen een rode kaart was aangelopen. Hij zette een sliding om de bal te veroveren te laat in en raakte een tegenstander van Limmen op zijn hiel. Er wordt in het amateurvoetbal zelden rood voor gegeven, maar arbiter Zuidam twijfelde geen moment. Tim Deitmers was toen al strompelend naar de kleedkamer vertrokken. Terwijl de op 10 spelende aanvaller alleen op het doel van Limmen afstormde raakte hij geblesseerd aan zijn lies.

Uitgerekend zijn vervanger Mike Poel zette De Rijp op voorsprong. Een voorzet van Robbert Waal, wiens opa met Pinksteren was overleden, werd door de invaller in het net gekopt. Dat gebeurde dus zelfs met een man minder. Maar in de tweede helft zette Limmen de zaken recht met twee goals. Ondanks een slotoffensiefje kreeg De Rijp zonder de ook geblesseerde Matthijs Mars geen kans meer en mocht het de uitstekend keepende Jos Timmer danken dat de schade beperkt bleef.

De Walvisvaarders hebben twee weken de tijd om de wonden te likken en alle krachten te verzamelen om ook volgend seizoen op niveau te kunnen voetballen.

Erik Oudshoorn.