De euforie was groot op Sportpark ’t Krijt in Zwaag waar SV De Rijp een seizoen vol misère in een klap goedmaakte door zich te handhaven in de Derde Klasse. VV Succes uit de Vierde Klasse A werd in een promotie/degradatiewedstrijd met een 3-1 nederlaag terugverwezen naar Hippolytushoef. Spelers en technische staf vielen elkaar in de armen. Trainer Peter van der Zwaan raakte geëmotioneerd. Om zo afscheid te nemen na acht jaar was ook reden om even een traan weg te pinken. Hij is de eerste hoofdtrainer van SV De Rijp die niet degradeerde uit de Derde Klasse, maar wel twee keer promoveerde uit de Vierde Klasse.

Na zeventien competitienederlagen en talrijke blessures van sterkhouders, was de ontlading begrijpelijkerwijs groot. In een do-or-die-duel zetten de Walvisvaarders zich op het juiste moment schrap voor een prima teamprestatie. De ongerustheid had toch een beetje toegeslagen toen duidelijk werd dat niet nummer 4 Geel Zwart – dat overigens verrassend Egmondia liet degraderen – maar Succes de tegenstander zou worden in de finale van de nacompetitie; de nummer 2 uit 4A, dat was gefinisht met liefst 86 goals en zestien punten meer dan de ploeg uit ’t Zand. Dat kon weleens een zware dobber worden.

De voorbereiding was volledig gericht op de speelwijze van Succes. Op donderdag moest het tweede elftal in een onderling partijtje het kick-and-rush-voetbal kopiëren van de komende opponent. Succes had zondag vanaf de eerste minuut dan ook geen verrassingen voor De Rijp, dat sterk uit de startblokken kwam. Op het kunstgras van Westfriezen werd goed gecombineerd en vaak de vrije man gevonden. Menno Meijland kopte op de lat uit een corner van uitblinker Jip de Graaf. Bas Koster schoot twee keer goed op doel. Maar de voorsprong voor De Rijp kwam uit een penalty. De grensrechter speelde in dit geval voor VAR en constateerde hands door een van de spelers van Succes. Thom Rijser benutte de strafschop onberispelijk en koelbloedig.

In de tweede helft had De Rijp het moeilijker. Succes ging op jacht naar de gelijkmaker, maar miste echter raffinement voor het doel van Jos Timmer. Daardoor had de ploeg uit de Kop van Noord-Holland wel veel balbezit, maar kreeg eigenlijk nauwelijks of geen kansen. Terwijl aan de andere kant De Rijp de wedstrijd al vroeg had kunnen beslissen.

In de 62ste minuut stormde Nick Visser alleen op het doel af. Hij koos ervoor om een tegenstander nog eens uit te kappen en schoot vervolgens over. Mike Poel had de bal voor het intikken. Vermoeidheid ongetwijfeld. Nick verrichte enorm veel arbeid en zat achteraf kapot.

Twintig minuten later leek de verlossing een feit. Nick passte naar Thom die met een zuiver schot 2-0 aantekende. Jos kwam helemaal uit zijn doel om bij de cornervlag het feestje mee te vieren. Maar een penalty voor Succes bracht de spanning terug in de wedstrijd. Ook weer op instigatie van de ijverige grensrechter die dacht een overtreding van Bas (‘We leunden wat tegen elkaar aan’) te hebben geconstateerd. Menno had inmiddels in zijn laatste officiële wedstrijd voor De Rijp 1 met een blessure het veld verlaten. Hij werd vervangen door Robbert Waal. Tim Deitmers was in het veld gekomen voor Mike Poel die als spits kon terugkijken op een goede wedstrijd. Hij was een belangrijk wapen geweest in het fysieke geweld.

Tim had er echter naar uitgezien om te starten in deze wedstrijd. Het leed van zijn blessure was onderdrukt door pijnstillers. Maar de technische staf vond het risico te groot om hem vanaf het begin in te zetten. Lang zat hij zich te verbijten op de bank. Toch was het uitgerekend Tim die in de 95steminuut met een schuiver aan alle onzekerheid een einde maakte: 3-1. De meegereisde supporters staken vuurwerk af en arbiter Steur vond het welletjes.

Vervolgens was het nog lang onrustig in de kantine aan de Jan Ploegerlaan. SV De Rijp blijft in de Derde Klasse waar het thuishoort. Met minder blessureleed, jonge spelers die zich verder hebben ontwikkeld, wat versterkingen en een nieuw gezicht voor de groep kan het komend seizoen met vertrouwen worden tegemoet gezien. Eind goed, al goed!

Erik Oudshoorn.